Wednesday, June 9, 2010

Precious




Kuuden Oscarin ehdokas Precious kertoo järkyttävän tarinan 1980-luvun lopun Harlemista. Nimihenkilö Claireece "Precious" Jones (Gabourey Sidibe) on ylipainoinen, lukutaidoton ja toista kertaa isälleen raskaana oleva afroamerikkalainen teinityttö. Preciousin äiti (Mo'Nique) pitää alistettua tytärtä kotiorjanaan ja kohdistaa häneen väkivaltaisia raivonpurkauksia. Preciousin elämä on helvettiä, kunnes hän kohtaa avarakatseisen erityisopettajan (Paula Patton), joka pyrkii herättämään sorretun tytön omanarvontunnon.

Yhdysvaltalaisen Sapphiren romaanista sovitettu Precious on selviytymiskertomus, joka pohjaa kirjailijan omiin kokemuksiin nuorten tyttöjen kirjallisuudenopettajana Bronxissa ja Harlemissa. Sosiaalisesta kauhuteatterista huolimatta se on syvästi inhimillinen ja toivoa antava tarina, joka on ohjattu erittäin taitavasti. Työstä vastaava Lee Daniels tunnetaan rankkojen draamojen Monster's Ball (2001) ja The Woodsman (2004) tuottajana.

Ensikertalainen Gabourey Sidibe ja komedienne Mo'Nique tekevät päärooleissa täydellistä työtä. Preciousia voi olla vaikea katsoa, mutta vielä vaikeampi se on unohtaa.

-Iltalehti 04.03.2010 Tuomas Riskala

No comments:

Post a Comment